Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Dotaz:

Dobrý den, dcera má částečný invalidní důchod a pracuje jako uklízečka pro firmu v domově pro seniory. Teoreticky se jedná o chráněné místo, před nástupem upozornila šéfa na pomalejší pracovní tempo, má mírné neurologické postižení po zánětu mozku. Je samoživitelka se 4letou dcerou. Pracuje zde 5 měsíců. Teď byla vnučka podruhé za tu dobu nemocná a když se dcera vrátila do práce, zjistila, že na jejím místě pracuje někdo jiný. Šéf agentury jí sdělil, že neví, co s ní, že pracuje pomalu a je doma s dítětem. Na její pracovní místo samozřejmě pobírá dotace. Není to jediný případ, dcera je tam se svými 5 měsíci ještě dlouho, déle tam pracuje jen jedna uklízečka – půl roku, jinak se zaměstnanci střídají velmi rychle, všichni jsou OZP. Zítra jí má šéf sdělit, co bude dál, ale dcera se obává že ji chce propustit. Poradila jsem jí, že nemá v žádném případě zatím nic podepisovat a sháním informace. Poradíte nám? Podle mého firma zneužívá dotace na chráněná místa, nepřizpůsobuje práci možnostem lidí s OZP.

Odpověď:

Takovéto situace jsou velmi nepříjemné, zvlášť když je Vaše dcera na příjmu z práce více závislá, než ostatní. Z toho, co píšete, mi bohužel není zcela jasné, zda zaměstnavatel opravdu porušuje zákon. Nebudu Vám zastírat, že jsou bohužel takový zaměstnavatelé, kteří opravdu parazitují na dotacích a jsou to často firmy, které nabízejí lehčí fyzickou práci.

Je bohužel stále i dost zaměstnavatelů, kteří se mohou chovat neeticky v tom smyslu, že rychle propouští své zaměstnance, a to de facto v okamžiku, kdy se jim cokoliv „nezdá“. Pokud by tedy Vaše dcera byla dál v pracovního poměru, podle smlouvy, ale nechodila by do práce a zaměstnavatel by na ni bral dotace, tak je to jednoznačně podvod. Pokud ale zaměstnavatel rozváže s Vaší dcerou pracovní poměr dle zákona a vyplatí jí to, co má, bohužel má na takové jednání právo. V případě, že by Vaše dcera v této práci chtěla zůstat, napadá mě znovu probrat s nadřízeným, jaká je jejich přesná představa o rozsahu práce, který by vaše dcera měla za každý den zvládnout a společně pak hledat dohodu, která bude vyhovovat oběma stranám. Ve svém emailu narážíte na to, že zaměstnavatel nepřizpůsobuje práci OZP zaměstnanci. To ale v praxi může znamenat to, že nabízí pracovní úvazek ve zkrácené podobě, nikoliv v nižším objemu. Pokud by Vaší dceři tento způsob nevyhovoval, je tu ještě možnost úkolové mzdy, kdy za určitý úsek k úklidu bude dostávat sjednanou mzdu a bude jen na ni, za jak dlouho práci odvede. Nebude tak stresována tlakem na rychlost. I to je způsob, jak se se zaměstnavatelem domluvit, aby byly obě strany spokojené.